De Afrikaanse reuzenslak is aan een opmars bezig als huisdier in Nederland. Een jaar of 8 geleden ben ik begonnen met de reuzenslakken te introduceren en te promoten in Nederland als huisdier. De eerste reacties waren verrassend, ongeloof over het formaat van de slakken en over de mogelijkheid deze slakken als huisdier te houden. Deze slakken bleken vrijwel onbekend in ons land. Ik heb het dan over slakken waarvan het huis, de schelp een lengte kan bereiken van 14 tot 20 cm en de slak zelf (de grootsten uiteraard) naar de 30 cm kan gaan als hij uit de schelp komt en kan komen tot een gewicht van bijna een kilo.
Al snel werd ik “Dick de Slakkenman” genoemd. Enkele tv opnames met deze slakken en diverse krantenartikelen hebben de slakken bekend en populair gemaakt in ons land. Het was even een strijd om deze slakken als huisdier bekend en ook erkend te maken. Maar dat is gelukt. Na een interview op tv in EditieNL van RTL, waar ook een woordvoerster van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) bij aanwezig was, is er opgemerkt dat er toch wel een grote groep liefhebbers van deze vriendelijke reuzenslakken was. De erkenning kwam eraan. Nu is de Afrikaanse reuzenslak een door het LICG erkend huisdier met een uitgebreide en keurige bijsluiter.
Na jarenlang diverse workshops en presentaties te hebben gegeven met deze Afrikaanse reuzenslakken is gebleken dat deze vriendelijke reuzen meer teweegbrengen in sommige omstandigheden.
Wij, Dick de Slakkenman en José Gelens een beeldend therapeut, hebben vanuit onze ervaringen in workshops gemerkt dat het effect van de reuzenslakken rust en ruimte geeft voor plezier en ontspanning. Zodoende is het wellicht mogelijk om makkelijker te komen tot het gewenste contact op zowel fysiek als mentaal gebied.
Met name de groep kinderen die een vorm van autisme of Adhd hebben reageren goed en verrassend in de workshops. Vanuit deze ervaring gaan we een pilot starten om het geheel beter te onderbouwen.